Eğitmenlik ve çalışma alanları nelerdir?
Atletizm Eğitmeni terimi ile antrenörlük eğitimi dışında kalan değişik alanlara yönelik :
Üniversite ve diğer kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen örgün ve yaygın eğitim etkinliklerine katılarak genel atletizm ve atletizm alanına özel (çocuk atletizmi (vb), masterler, kros yürüyüş, yol koşuları, dağ koşuları gibi alanlarda) eğitimi verme yeterliliği belgesi olan kişiler,
Atletizm sporcularını antrenörleri ile birlikte yönlendiren menejerler ve koordinatörler, atletizm antrenörlerine ve sporcularına destek olan spor hekimi, fizyoterapist, psikolog, beslenme uzmanı, antrenman bilimci, biyomekanik vb bilim insanları,
Üniversiteler ve diğer kurum, kuruluşlarda doğrudan ya da dolaylı olarak atletizm alanına yönelik örgün ve yaygın eğitim veren eğitici ve öğreticiler,
Atletizm antrenör belgesi olmayan, buna karşın bilgi ve deneyimleri ışığında düzenli olarak sporcu çalıştıran ve sporcuları atletizm yarışmalarına katılan gönüllü (fahri) çalıştırıcılar anlaşılmaktadır.
Atletizm antrenörlüğü ile atletizm eğitmenliği atletizm alanında bütünlüğü sağlayan iki önemli eğitim alanıdır. Atletizm antrenörlüğü ile atletizmin verim(performans) yönü öne çıkartılırken, Atletizm eğitmenliği ise atletizmin sevilmesini ve gelişmesini sağlayacak etkinliklerde çalışan bireyleri tanımlamaktadır. Dolayısı ile atletizm alanına yönelik ilgini artması ve sürdürülebilmesi için herkese yönelik etkinlikleri içerirken atletizm antrenörlüğü de “herkes için atletizm temeler üzerine kurulmuş özel bir eğitim alanını kapsamaktadır.
ATLETİZM EĞİTMENLERİ ÇALIŞMA ALANLARI
Birkaç yıl öncesine kadar –şimdi de çok değiştiği söylenemez- Avrupa ülkeleri birçok atletizm branşında Jamaika ve Amerika gibi ülkelerin gölgesinde kalmaktaydı. Buna ek olarak atletizm genel anlamda önem ve değer kaybetmekteydi. Bunun farkına varılması üzerine Avrupa Atletizm Federasyonu bir yerlerde bir yanlış olduğunu düşünmeye başladı; çünkü atletizme o kadar sermaye ve emek harcanırken atletizm, olması gerekenin aksine yıldan yıla değer kaybetmekteydi . Bunun üzerine Avrupa Atletizm Federasyonu bu iki temel problemi irdeleyip problemin temeline indiğinde şu sonuçla karşılaştı: İnsanların kafasında ”Atletizm= Performans” durumunda ve bu yanlış algı atletizmin dar bir kesimin ilgi odağı olmaktan öteye geçmesini engellemekteydi.. Bu da atletizmin hem kalite hem de nicelik yönünden gelişmesini engellemekteydi Bunu fark etmeleri üzerine insanların kafasındaki bu tek yönlü algıyı değiştirmek ve uzun vadede atletizmi geliştirebilmek adına bir şeyler yapılması için çalışmalar yaptılar Burada çıkış noktaları olarak atletizmin, şu anki genel kanının aksine, sadece üst düzey performans gösterebilen atletlerin iş sahası değil; sporu , insanı seven herkesin bir şekilde dahil olabileceği geniş bir alan olduğu ve her yaşta insan için yapılabilir olduğu gerçeğini öne çıkartmışlardır. Çünkü atletizm belirli bir yaşta başlanıp performans düşmeye başlayınca bırakılması gereken bir spor dalı değildir. Atletizm küçük çocuklardan, 80-90 yaşlarındaki master sporculara kadar herkese uyarlanabilmektedir.
Bu açıdan antrenör eğitiminin yanı sıra atletizm eğitmenliği eğitimi adı altında herkes için atletizm anlayışına yönelik eğitim anlayışı yeni bir eğitim alanı oluşturularak atletim eğitmenleri yetiştirilmeye başlanmıştır.
atletizm eğitmenliği eğitimi özelleşmiş atletizm antrenörlüğünün tersine, temel bilgiler ile donanmış
Üniversite ve diğer kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen örgün ve yaygın eğitim etkinliklerine katılarak genel atletizm ve atletizm alanına özel (çocuk atletizmi (vb), masterler, kros yürüyüş, yol koşuları, dağ koşuları gibi alanlarda) kısa süreli yaklaşık 30 saat süren eğitim sonrası yeterli olanların belge aldığı bir eğitim sistemidir. Bu açıdan da özellikle çocuk atletizmi eğitmenliği ve master atletizm eğitmenliği öncelikle atletizmde gelişim sağlamak için öne alacağımız eğitimlerdir.