DernekeviDernekten Okur'akurslar/seminerler

Değerli Atletizm Antrenörleri ve Atletizm Gönüllüleri

Özgürataneder
Designer

TAF web sayfasında 10 Kasım 2023 tarihinde antrenör vize işlemleri ve vize başvurusu öncesinde katılımı zorunlu olan online bir seminer duyurusu yayınlandı.
Ülkemizde görev yapan ve faal olsun olmasın tüm antrenör arkadaşlarımızın temel sorunu kendilerinin gelişimini sağlayacak yeterli sayıda ve düzeyde antrenör gelişim semineri yapılmamasıdır. Yıllardır ülkemize çok sayıda üst düzey antrenör davet edildi. Ancak ne yazık ki bu antrenörlerden Türk antrenörlerinin bilgi alacağı bir sistem kurulamadı. En iyi sporcularımızı o antrenörlere emanet ettik ve o antrenör arkadaşlar da onlara teslim ettiğimiz sporcularla ülkemizde bir süre çalıştıktan sonra ülkemizden ayrıldılar. Onlarla birlikte yapılan kamplarda bulunan antrenör arkadaşlarımızın bir kısmı kurdukları ikili ilişkiler sayesinde kısmen bilgilenmiş oldular.
Kendi bireysel çabaları ve araştırmaları ile kendi gelişimlerini sağlamış başarılı Türk antrenör arkadaşlarımız ise ne yazık ki hem maddi hem de manevi olarak aynı değeri görmemiştir.
Türk antrenörleri için zaman zaman yapıldığı iddia edilen gelişim seminerleri ise yasak savma anlamında, verimli olmayan yöntemlerle yapılmıştır. Ne yazık ki son planlanan seminer de bu şekilde neye hizmet ettiği belli olmayan, amaçsız bir seminerdir. Ülkemizin yetiştirdiği en değerli spor bilim insanlarının başında gelenlerden olan değerli dostumuzun vereceği seminer inanıyorum ki onu da tatmin etmemektedir.
Bir kere zamanlama ve amaç olarak yöntem çok yanlıştır. Vize işlemlerine bağlamak ve bizler için yüksek bir bedel ödemek zorunda bırakılarak planlanan seminerin amacının antrenör gelişimi olmayıp federasyona gelir temin etme ve bazı antrenör arkadaşların vize işlemleri nedeniyle sistem dışına atılmasını hedeflemektedir. Seminer konusu çok üst düzey bir konu olmasına karşın tüm antrenörleri kapsaması yanlış bir yaklaşımdır. Paris olimpiyat oyunlarına sporcu hazırlayan antrenörlerin isimleri federasyonda vardır. O antrenörlerin dışında yer alan, altyapı antrenörleri, kulüp antrenörleri için çalışma alanlarına yönelik ciddi eğitim / gelişim seminerleri planlanmadan sadece acele ile yıllık vize ve gelir amaçlı seminer yöntemi yanlıştır.
Tüm dünyada yarışma sezonu dışında kalan dönemlerde bu çalışmalar yapılmaktadır. Antrenör gelişim seminerleri yarışma sezonu dışında, antrenörlerin kademe durumları, çalışma alanları (yaş grupları gibi) göz önüne alınarak gönüllülük esasına göre planlanmalıdır. Antrenör arkadaşlarımız ekonomik olarak zor şartlarda atletizm hizmet etmeye çalışmaktadır. Yarışmalarda harcırah dahi ödenmeyen antrenör arkadaşlarımıza yüksek ücretli vize dayatması doğru değildir. Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmeli, gerçekçi eğitim / gelişim planlamaları ile antrenör arkadaşlarımızın önü açılmalıdır.
Saygılarımızla…
ÖZGÜR ATLETİZM ANTRENÖRLERİ VE EĞİTMENLERİ DERNEĞİ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *